Op 25 maart 2025 werd het nieuwe Combat Support Ship (CSS) Den Helder overgedragen aan het Commando Materieel en IT (COMMIT). Tijdens een ceremonie in Den Helder, de thuishaven van het bevoorradingsschip, maakten Damen Naval Algemeen Directeur Roland Briene en Commandant COMMIT vice-admiraal Jan Willem Hartman de overdracht officieel.

Een trotse Roland zei: “Het is bijzonder om dit complexe en robuuste schip over te dragen aan COMMIT. De Den Helder gaat nu van Vlissingen naar de thuishaven in Den Helder en het CSS is hiermee het eerste in een reeks schepen die onze vloot zullen versterken en moderniseren.”

De overdracht: Commandant COMMIT vice-admiraal Jan Willem Hartman (voor links) en Damen Naval Algemeen Directeur Roland Briene (voor rechts). Staand (v.l.n.r.): Commandant van het CSS, kapitein-luitenant ter zee Stefjan Veenstra, Damen Naval Project Director Arjan Risseeuw en COMMIT Projectleider CSS kapitein ter zee Joost Meesters. De overdracht: Commandant COMMIT vice-admiraal Jan Willem Hartman (voor links) en Damen Naval Algemeen Directeur Roland Briene (voor rechts). Staand (v.l.n.r.): Commandant van het CSS, kapitein-luitenant ter zee Stefjan Veenstra, Damen Naval Project Director Arjan Risseeuw en COMMIT Projectleider CSS kapitein ter zee Joost Meesters.

CSS Den Helder is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Damen Naval, Defensie en de volledige keten van nationale toeleveranciers. Met deze oplevering zetten zij gezamenlijk de eerste stap in de bredere modernisering van de Nederlandse marinevloot. Hiermee wordt tevens invulling gegeven aan de Sectoragenda Maritieme Maakindustrie, door de kern van de marinebouw terug te brengen naar Vlissingen en Zeeland.

Na een proeftocht van iets meer dan een maand kwam het CSS op 13 december 2024 aan in Vlissingen. Wat volgde was een intensieve aftimmerperiode waarin op 22 februari ook nog de officiële doop plaatsvond. Na die laatste werkzaamheden in Vlissingen, verliet het CSS op 14 maart de werf voor een vervolgproeftocht. Tijdens deze sea trials werden verschillende Sea Acceptance Tests (SATs) uitgevoerd, waaronder een bevoorrading op zee met Zr.Ms. Johan de Witt.

“Het is een intensieve periode geweest na de aankomst, maar het was vooral ook een prachtige periode van scheepsbouw in Vlissingen, die zeker naar meer smaakt”, vertelt Damen Naval Project Director Arjan Risseeuw. “Tijdens het overvaren hebben we de aandachtspunten uit de eerdere proeftocht voor een aanzienlijk deel afgehandeld. Na de overdracht assisteren we nog bij de integratie van wapensystemen met de platformsystemen en ronden we de laatste openstaande punten af.”

Het CSS bij aankomst in Den Helder op maandag 24 maart 2025. Het CSS bij aankomst in Den Helder op maandag 24 maart 2025.

Commandant COMMIT vice-admiraal Jan Willem Hartman verklaarde dat het goed voelt dat het CSS nu in de haven van Den Helder ligt en dat hij het schip namens COMMIT in ontvangst mocht nemen. “Het CSS heeft zich tijdens de proeftocht gedragen als de robuuste bevoorrader die de Koninklijke Marine nodig heeft. We krijgen niet alleen een nieuw schip overgedragen, maar ook alle ILS-data voor de instandhouding van het schip. Hiermee wordt een stuk onderhoud en ondersteuning voor de toekomst nu al meegeleverd, zodat het schip ook straks goed blijft varen. Ik heb er alle vertrouwen in dat we als strategische partners en in goede onderlinge samenwerking blijven samenwerken.”

Nu het schip is overgedragen aan COMMIT volgt de afbouw door Directie Materiële Instandhouding (DMI) en Joint IV Commando (JIVC). Zij gaan aan de slag met het inbedrijfstellen van het Sensor- Wapen- en Commandosysteem, en verzorgen de hardware-software integratie in het Combat Management Systeem. Damen Naval blijft ook bij deze werkzaamheden en de latere vaarproeven nauw betrokken. Het schip wordt later dit jaar in dienst gesteld en krijgt dan het koninklijk predicaat: Zr.Ms. Den Helder. Het schip wordt volgend jaar overgedragen aan de Koninklijke Marine.

Tijdens de feestelijke doop onthulde kroonprinses Amalia het naambord van het schip. Tijdens de feestelijke doop onthulde kroonprinses Amalia het naambord van het schip.

Prinses Amalia doopt CSS
Een maand voor de overdracht vond op de werf de doopceremonie plaats. Kroonprinses Amalia kwam naar Vlissingen voor haar eerste solowerkbezoek en verrichte onder grote aandacht van nationale en internationale media de officiële doophandelingen. Onder de 1100 genodigden bevonden zich ook Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman, Damen Shipyards Group CEO Arnout Damen, Plaatsvervangend Commandant Commando Materieel en IT Generaal-majoor Harold Boekholt en Commandant Zeestrijdkrachten Vice-admiraal René Tas.

Met de woorden “Ik doop u Den Helder en wens u en uw bemanning een behouden vaart” trok Prinses Amalia aan een touw waardoor de fles champagne tegen de romp van het CSS sloeg. Als doopster zal de kroonprinses voor de rest van de levensduur van het schip een bijzondere band met het schip houden. Nadat ze met het ceremoniële bijltje symbolisch de laatste tros had losgehakt, speelde de Marinierskapel der Koninklijke Marine het Wilhelmus.

Roland Briene overhandigde Prinses Amalia haar doopmunt: een gouden munt uit 1875. Roland Briene overhandigde Prinses Amalia haar doopmunt: een gouden munt uit 1875.

Voor Roland Briene was de doop één van zijn mooiste dagen als Algemeen Directeur. Als gastheer begeleidde hij de prinses en overhandigde hij haar ook de doopmunt. Deze munt uit 1875 is een symbolische betaling voor haar diensten als doopster en bezegeld haar band met het schip. “Het was een geweldige dag. Met deze doop zet Prinses Amalia een lange traditie voort waarbij het Koningshuis verbonden is met schepen voor de Koninklijke Marine, ontworpen en gebouwd door de Schelde, nu Damen Naval.”

Verder ging hij in op de succesvolle samenwerking tussen Defensie en de Nederlandse marinebouwindustrie met Damen Naval als hoofdaannemer en nationale Original Equipment Manufacturer (OEM). “De doop van het CSS is de start van een grootschalig vervangings- en versterkingsplan van de vloot van onze Koninklijke Marine. Het onderstreept onze langdurige en strategische samenwerking met Defensie waarbij nu de focus ligt op vernieuwing en versnelling. Hier in Vlissingen, het hart van de Nederlandse Marinebouw, maken wij middelen en capaciteit vrij voor deze urgente vlootvernieuwing. Hiervoor werken we nauw samen met een grote reeks aan Nederlandse bedrijven, kennisinstituten en uiteraard het Ministerie van Defensie. Dat doen we al 150 jaar, en dat blijven we doen.”

CSS Project Director Arjan Risseeuw (links) leidde Prinses Amalia rond aan boord van het CSS, samen met COMMIT Projectmanager kapitein ter zee Joost Meesters (rechtsachter). CSS Project Director Arjan Risseeuw (links) leidde Prinses Amalia rond aan boord van het CSS, samen met COMMIT Projectmanager kapitein ter zee Joost Meesters (rechtsachter).

Ook voor Arjan was het een bijzondere dag. Aansluitend aan de toespraken ging leidde hij, samen met COMMIT-projectmanager kapitein ter zee  Joost Meesters, de prinses rond aan boord. “Het was fantastisch de prinses rond te mogen leiden over ons schip. Ze was bijzonder geïnteresseerd en het was een ongedwongen sfeer waarin we haar het schip in al haar glorie konden laten zien.”

Nu het CSS-project de afrondende fase is ingegaan, kunnen Damen Naval en Defensie zich richten op een reeks programma’s die in een strategisch partnerschip worden ontwikkeld. De programma’s zijn gebaseerd op de Defensienota 2024 (Sterk. Slim. Samen) die versneld de Krijgsmacht weer op sterkte wil krijgen en daarbij met strategische industrieën langdurig zal gaan samenwerken. Damen Naval is hiervoor de nationale partner voor de marine. Het gaat om nieuwe Anti-Submarine Warfare (ASW) fregatten voor Nederland maar óók voor buurland België. Daarnaast wordt gekeken naar de vervanging van de Luchtverdedigings- en Commandofregatten van de Zeven Provinciën-klasse, nieuwe Amfibische Transportschepen en kleinere hulpvaartuigen zoals het Multirole Support Ship (MSS).

Bekijk hieronder een foto-impressie van de dag.