Als Damen Naval CAD Applicatiebeheerder Peter Geschiere (64) en zijn vrouw Elna worden uitgenodigd voor een netwerkbijeenkomst van hun zoon, arriveren ze op Koningsdag nietsvermoedend bij het Stadhuis van Middelburg. Eenmaal daar begint er bij het zien van de mensenmassa toch iets te dagen en als hij wat bekenden ziet, weet hij het zeker: Elna krijgt een lintje van de koning! Hij heeft het echter maar voor de helft goed, want hoewel Elna (62) inderdaad een welverdiende Koninklijke Onderscheiding voor haar vrijwilligerswerk krijgt, is ze niet de enige. Ook Peter wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een unicum, want het komt bijna nooit voor dat een echtpaar tegelijkertijd geëerd wordt.

“Het is heel bijzonder”, vertelt Peter. “Ik vind het heel terecht dat mijn vrouw een lintje heeft gekregen, maar ik had niet verwacht dat ik ook aan de beurt zou zijn. Vorig jaar heeft mijn vrouw iemand met een smoes naar het stadhuis gekregen en ik weet nog dat ik toen dacht: dat heb je toch gewoon door? Maar toen het mijn beurt was, heb ik er geen moment aan gedacht.”

Elna en Peter Geschiere met hun onderscheiding. Elna en Peter Geschiere met hun onderscheiding.

Het echtpaar is al decennialang actief als vrijwilligers voor het Rode Kruis en zijn beiden mantelzorgers voor hun ouders. Peter is daarnaast nauw betrokken bij de Zending Gereformeerde Gemeente en het Regionaal Overleg Papier Actie Zuid Nederland. En tussen al deze vrijwilligerswerkzaamheden, werkt hij ook nog fulltime bij Damen Naval en heeft het echtpaar samen vier kinderen grootgebracht: Willemijn, Niels, Arwin en Daniëlle. Ook zijn er inmiddels acht kleinkinderen.

Te midden van hun familie en vrienden kregen ze hun Koninklijke Onderscheiding opgespeld door Burgemeester Harald Bergmann van Middelburg. Peter: “Voor iedereen die een lintje krijgt, worden 20 gasten uitgenodigd, maar wij boften natuurlijk en hadden 40 gasten. We werden eerst in een aparte kamer ontvangen met thee, koffie en oranjegebak en daarna de grote zaal ingeleid. Daar liepen we onder luid applaus naar voren. De burgemeester vertelde ook nog hoe bijzonder het is dat een echtpaar tegelijkertijd een onderscheiding krijgt.”

De lintjes werden uitgereikt in de grote zaal van het stadhuis van Middelburg. De lintjes werden uitgereikt in de grote zaal van het stadhuis van Middelburg.

In de officiële aankondiging voor de koninklijke onderscheiding staat te lezen dat Peter “sinds 1998 is betrokken bij het Rode Kruis als vrijwilliger, de laatste periode vooral voor opvang vluchtelingen. Daarnaast is hij al 30 jaar actief als vrijwilliger voor ZGG (Zending Gereformeerde Gemeente). Hij heeft hiervoor verschillende taken op zich genomen op vrijwilligersbasis: secretariële taken, organiseren van zendingsmarkten, bestuursfuncties, oprichten van kringloopwinkel Ramsjburg in Middelburg, organiseren van oud papier ophalen voor de ZGG, enz. Decorandus is vanaf 1992 tot heden, vertegenwoordiger penningmeester oud papier bij het Regionaal Overleg Papier Actie Zuid Nederland (ROPAZ). En vanaf 2010 mantelzorger voor beide ouders. Alle werkzaamheden verricht hij naast zijn fulltimebaan bij Damen Naval in Vlissingen.”

In totaal kregen dertien inwoners van Middelburg dit jaar een Koninklijke Onderscheiding. In totaal kregen dertien inwoners van Middelburg dit jaar een Koninklijke Onderscheiding.

Over zijn vrouw wordt geschreven: “Decoranda (62 jaar) is al ruim veertig jaar (vanaf 1980) verbonden aan het Rode Kruis. Vanuit haar persoonlijke levensovertuiging zet zij zich op diverse manieren in voor de medemens en de maatschappij. Dit doet zij niet alleen op Walcheren en in Nederland, maar ook ver buiten onze landgrens. Tijdens de Balkanoorlog in de jaren ‘90 verzorgde ze de vluchtelingen aldaar en ging per trein met honderden gewonde vluchtelingen terug naar Nederland. Voor het Rode Kruis Walcheren legde zij werkbezoeken af naar Bulgarije in 2011, 2013, 2018 en 2022 met o.a. voedsel, medicijnen, rolstoelen, rollators, looprekken, kleding en 2 (rolstoel)bussen. Deze werden door vrijwilligers en het Rode Kruis geschonken voor kwetsbare oudere Bulgaren in afgelegen gebieden en verzorgingstehuizen.”

De onderscheidingen. De onderscheidingen.

“In 2018 is ze met een groep scholieren naar Kyustendil in Bulgarije afgereisd om hen kennis te laten maken met het Bulgaarse Rode Kruis en hen te begeleiden tijdens een regionale EHBO-wedstrijd. Daarvoor werd een verkoping georganiseerd waarmee met de opbrengst wasmachines aangeschaft konden worden voor het plaatselijke tehuis. In Sofia woonde zij een internationale conferentie bij over psychosociale zorg. Decoranda heeft ook meegedaan aan landelijke en internationale EHBO-wedstrijden als ploegcommandant EHBO, in 2007 werden ze zelfs Nederlands kampioen. Ze heeft een grote maatschappelijke betrokkenheid, naast de zorg voor haar vier opgroeiende kinderen.”

“Elna Geschiere is verder bij Het Rode Kruis instructeur en vrijwilliger regionale en landelijke evenementen, begeleider bij calamiteiten als lid Noodhulpteam Rode Kruis. Dit hield ook in jaarlijkse kwalificatie opleidingen volgen en altijd bereikbaar zijn. Vanaf 2016 vrijwilliger LOTUS-kring. Verricht(te) sinds 2010 mantelzorg voor haar ouders, nu alleen nog voor haar moeder.”

Een trotse Peter sluit af: “Dit is nog maar een deel van wat Elna allemaal heeft gedaan, dus zij heeft haar lintje echt verdiend. En het was extra bijzonder om samen deze eer te krijgen.”