Het gebeurt niet iedere dag dat je op je werk wordt gevraagd een bom onschadelijk te maken. Maar voor de werknemers van Damen Naval, Damen Shiprepair Vlissingen en Damen Yachting was dat de uitdaging waarmee ze onlangs te maken kregen. Ter gelegenheid van Damen Safety Week was er een mobiele escaperoom geregeld waarin collega’s op speelse wijze werden getest op teamwork, communicatie en veiligheid.

Het bedrijf Escape Room Designer uit Fijnaart ontwikkelde een speciaal scenario voor Damen: in een oude defensietrailer lag een bom met nog 25 minuten op de timer. De spelers moesten door middel van opdrachten en puzzels codes vinden die gebruikt konden worden om kasten en kluizen te openen. Zo verzamelden ze uiteindelijk de code om de bom te deactiveren. Ook waren er verschillende veiligheidsrisico’s verstopt in de trailer. Voor ieder geïdentificeerd gevaar, zoals een fles wodka of een verloren personeelspas, kregen de spelers kostbare extra seconden op de immer aftellende klok.

De spelers moesten door middel van opdrachten en puzzels codes vinden die gebruikt konden worden om de bom te deactiveren. De spelers moesten door middel van opdrachten en puzzels codes vinden die gebruikt konden worden om de bom te deactiveren.

“Damen Yachting benaderde ons met hun plan om de escaperoom drie dagen op het eiland neer te zetten en ze wilden weten of wij ook geïnteresseerd waren”, vertelt HSE Officer Arnold van Sluijs. “De escaperoom was een manier om op een speelse manier een aantal veiligheidselementen onder de aandacht te brengen. Collega’s moesten goed samenwerken en duidelijk communiceren om de codes te vinden. Het was een geslaagde actie en ik heb louter positieve reacties ontvangen.”

De escaperoom had een competitief element: het team dat het snelste de bom wist te ontmantelen, werd tot winnaar bekroond. Dat was het team van Mark Jansen, Geerten van Duin, Cor de Bruine en Kevin Veenstra dat aan het einde nog 7 minuten en 21 seconden overhad. Het langzaamste team maakte het spannend door de bom uit te schakelen met nog slechts 45 seconden op de klok. Arnold: “We hebben de winnaars getrakteerd op iets lekkers en natuurlijk mogen ze het komende jaar opscheppen over hun winst.”

Damen Safety Week was van 15-19 april en naast de escaperoom waren er ook (online) presentaties en werden er gezonde hapjes uitgedeeld.