De Vlissingse Damen-bedrijven hebben op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. De herdenking vond plaats bij het Monument ‘Koninklijke Maatschappij De Schelde’ voor het Damen Naval hoofdkantoor aan De Willem Ruysstraat. Op dit monument worden de namen van de tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen en vermiste medewerkers van De Schelde vermeld. Om 12:00u plaatsten Managing Director Arnold Suykerbuyk en Business Development Manager Bert Prevoo van Damen Schelde Marine Services een bloemenkrans en werd twee minuten stilte in acht genomen.

De herdenking werd bijgewoond door Damen-medewerkers, inclusief MT-leden Richard Keulen en Roland Briene van Damen Naval, Peter Sterkenburg en Theo Corstens namens Damen Shiprepair Vlissingen en Rob Luijendijk, Roeland Berrevoets en Tijs Rovers van Damen Yachting.

Managing Director Arnold Suykerbuyk en Business Development Manager Bert Prevoo van Damen Schelde Marine Services plaatsten de bloemenkrans. Managing Director Arnold Suykerbuyk en Business Development Manager Bert Prevoo van Damen Schelde Marine Services plaatsten de bloemenkrans.

Het monument ‘Koninklijke Maatschappij De Schelde’ werd op 16 november 1946 onthuld en bestond toen uit vijf bronzen plaquettes. Op de middelste plaat staat een afbeelding van een boom en een gedicht van A. den Doolaard. Aan weerszijden bevinden zich in totaal vier plaquettes met daarop de namen van de 83 Schelde-medewerkers die tijdens de oorlogsjaren zijn omgekomen door bombardementen en beschietingen op de werf of in hun woonplaats, of door dwangarbeid in Duitsland. Drie mannen werden door de bezetter gefusilleerd en elf medewerkers kwamen om bij het bombardement van Westkapelle en de daaropvolgende dijkdoorbraak in 1944.

Het monument was in eerste instantie een tijdelijke oplossing, betaald door het toenmalige Schelde-personeel zelf. Toen het onthuld werd, stond het bij ingang aan de Aagje Dekenstraat. In 1957 verhuisde het monument naar de Glacisstraat. De gedenkplaten werden gehangen op een uit rode baksteen opgetrokken gedenkmuur. Ook werd er een plak toegevoegd voor zeven vermiste werknemers. Uiteindelijk is er nooit meer een nieuw monument gekomen en werd het een definitief eerbetoon. In 2016 is de gedenkmuur afgebroken in verband met sloopwerkzaamheden. De bronzen plaquettes zijn herplaatst op een stalen frame aan de openbare weg tegenover de ingang van het Damen Naval-hoofdkantoor.