Terwijl er in Roemenië hard wordt gewerkt om Combat Support Ship Den Helder gereed te maken voor haar proefvaart later dit jaar, werd er onlangs een projectmijlpaal behaald. Tijdens een hellingproef werden er verschillende gewichten van de ene naar de andere kant van het schip verplaatst om te kijken hoe het CSS daarop reageerde.

“Het schip lag volledig los en deze proeven zijn bedoeld om gewichtszwaartepunt en de stabiliteit van het schip te toetsen”, legt Project Directeur Arjan Risseeuw uit. “De waarden die zijn berekend tijdens het ontwerp worden tijdens de hellingproef getest of het schip ook daadwerkelijk zo in de praktijk reageert. We zijn nog in afwachting van het finale rapport, maar ik durf te zeggen dat de proef succesvol is verlopen.”

Ondanks het succes van de hellingproef is inmiddels ook bekend dat het project vertraging op heeft gelopen. “Dat heeft er alles mee te maken dat we nog niet klaar zijn met de inbedrijfstelling omdat nog niet alle systemen zijn aangesloten”, aldus Arjan. “De inbedrijfstelling is het laatste wat je doet en als er eerder in het project vertraging is ontstaan, heeft dat gevolgen. In het geval van het CSS moesten er veel meer kabels worden aangelegd dan in eerste instantie gedacht.”

Als gevolg van de vertraging wordt ook de proefvaart uitgesteld en zal het schip later dan verwacht, deze zomer in Vlissingen arriveren voor de aftimmerperiode. Bekijk hieronder de film van de hellingproef.