Lewis Nainggolan is er trots op. Het korvet KRI Diponegoro, waarvan hij sinds januari vorig jaar Commandant is, werd in december in Indonesië uitgeroepen tot Schip van het Jaar 2020.

Lewis nam de prijs zelf in ontvangst uit handen van de stafchef van de Indonesische Marine, Admiraal Yudo Margono. Dat gebeurde op de jaarlijkse Vlootdag in Surabaya op 5 december jl.

De jaarlijkse onderscheiding, die officieel in het Engels The Indonesia Navy’s Exemplary Ship of the Year heet, werd aan KRI Diponegoro toegekend omdat het schip op drie punten zo goed presteert dat het een voorbeeldschip kan worden genoemd. Het korvet doet het operationeel uitstekend, het verkeert materieel in prima staat en is daardoor zéér paraat, en het beschikt over een voorbeeldige bemanning.

De voltallige bemanning van KRI Diponegoro De voltallige bemanning van KRI Diponegoro

“Wij hebben een zeer gedisciplineerde en hardwerkende bemanning”, vertelt een tevreden Commandant. “Het aantal disciplinaire problemen aan boord was vorig jaar nul. Daarnaast slaagde een groot aantal bemanningsleden voor de examens die ze hebben afgelegd in het kader van scholing. Ze zijn dus steeds bezig zichzelf te verbeteren en ik ben dan ook erg trots op mijn crew.”

Operationeel deed het SIGMA-korvet het vorig jaar ook prima; het nam deel aan een groot aantal belangrijke oefeningen en operaties en presteerde daarin uitstekend. De jury beoordeelde daarnaast het materiële aspect en ook op dat punt wist KRI Diponegoro zich te onderscheiden. “Het schip is zeer goed onderhouden en beschikt daardoor over een hoge mate van paraatheid”, zegt Lewis. “Alles aan boord functioneert goed, het schip is in perfecte conditie.”

De prijs die het Marineschip in december kreeg bestaat uit een vlag, die nu een jaar lang in de mast van KRI Diponegoro wappert, totdat deze bij de uitreiking van de Schip van het Jaar Prijs 2021 aan de volgende winnaar wordt doorgegeven.

“Ik heb dat schip gebouwd zien worden en ik zat bij de groep mensen van onze Marine die de eerste kennismaking met het schip meemaakten.

KRI Diponegoro was een van de vier SIGMA-korvetten die Damen Schelde Naval Shipbuilding bouwde voor de Marine van Indonesië. “Twaalf jaar geleden zat ik bij de allereerste crew van het tweede korvet uit de serie, KRI Sultan Hasanuddin”, herinnert Lewis zich. “Ik heb dat schip gebouwd zien worden en ik zat bij de groep mensen van onze Marine die de eerste kennismaking met het schip meemaakten. Ik ben er ook op meegevaren vanuit Vlissingen naar Indonesië, een prachtige reis die drie maanden duurde. Ik ben nu al bijna tien jaar in vier verschillende rangen werkzaam op drie schepen van de SIGMA korvet klasse: KRI Sultan Hasanuddin, KRI Sultan Iskandar Muda – het derde schip – en nu als Commandant op het eerste schip, KRI Diponegoro.

De bemanning aan boord in gevechtstenue De bemanning aan boord in gevechtstenue

Ik werd op 4 januari 2020 tot Commandant bevorderd.” Lewis kent dan ook “elke hoek” van deze schepen. Hij is van mening dat DSNS “ vier zeer goede schepen heeft gebouwd”. Het vierde en laatste in de korvettenserie was KRI Frans Kaisiepo.

“KRI Diponegoro is nu dertien jaar oud”, besluit de Commandant, “maar she is aging gracefully, ze wordt mooi oud. Met andere woorden, ze slijt nauwelijks. Damen mag er trots op zijn deze schepen te hebben gebouwd.”

Het korvet KRI Diponegoro op volle zee Het korvet KRI Diponegoro op volle zee