Naam: Jelle Bout
Leeftijd: 34
Functie: CAD Application Administrator

Hoe lang werk je al bij Damen Naval?
Ik ben hier in 2016 begonnen als Functional Application Engineer voor Cadmatic Hull, het ontwerpprogramma dat zich richt op de staalconstructie.

Wat is je huidige functie?
Ik ben nu CAD Application Administrator maar werk sinds 2018 voornamelijk voor 3DExperience als onderdeel van het Engineering Support team. Dit betekent overigens dat ik aan alle engineering projecten van Damen Naval werk.

Wat houdt jouw functie in?
Ik ondersteun de engineeringteams met alle software gerelateerde vragen die ze stellen gedurende het project; van het begin tot het eind. Dat begint met het opzetten van de projectconfiguratie en daarvoor is de communicatie met de projectmanagers en teamleiders van de verschillende disciplines heel belangrijk. Het opzetten doe ik voor het scheepsreferentiesysteem, de rompvorm en de structures. Vervolgens als het project vordert zorgt Engineering Support ervoor dat we oplossingen blijven leveren voor welk probleem dan ook, en houden we de software up-to-date. Naast problemen oplossen, leveren we ook de benodigde structurele verbeteringen aan de software en processen. Op dit moment introduceren we het 3DExperience platform, wat een volledige vernieuwing van onze toolset vertegenwoordigd, en daarmee behoorlijke uitdagingen met zich meebrengt. Verder werk ik naast project configuraties, aan het gelijk houden van de configuratie op meerdere servers binnen Naval maar ook ter gebruik voor andere Damen vestigingen, aangezien 3Dx een OneDamen inrichting kent. Verder ben ik nauw betrokken met manufacturing engineering, 3DDashboards, en 3DViewer. Ik mag ook af en toe in klant besprekingen aan de knoppen zitten voor live demo’s van het 3D model wat erg leuk is. Op dit moment wordt 3DX gebruikt voor het Duitse fregattenproject en ASW-fregattenproject, maar we leggen met zijn allen de basis om het ook te kunnen gebruiken voor toekomstige projecten.

"Wat dit werk zo leuk maakt, is dat het voortdurend in ontwikkeling is en dat het onmogelijk is voor iemand om alles te weten." Jelle Bout

Wat vind je het leukste aan jouw werk?
Mijn functie kan heel breed zijn, maar ook heel specialistisch; dus het is juist die diversiteit die mijn werk zo leuk maakt. Ik houd ook van de onuitputtelijke complexiteit van onze schepen. Als ik alles begrijp, is voor mij de uitdaging weg. Wat dit werk zo leuk maakt, is dat het voortdurend in ontwikkeling is en dat het onmogelijk is voor iemand om alles te weten. Daarom haalt mijn werk me bij elk nieuw project en elke nieuwe ontwikkeling uit mijn comfortzone, wat ik heel positief vind.

Waar kunnen we je wakker voor maken?
Mijn kinderen. Ik heb twee zoontjes: één van een jaar oud en een van vier jaar oud. Ze kunnen me altijd wakker maken (Alhoewel ik niet garandeer dat ik dan niet mopper). Daarnaast kun je me altijd wakker maken voor pulled pork – het maakt niet uit welk moment van de dag het is.

Ik ben pas tevreden als…
…de engineeringteams volledig tevreden zijn. Daar doen we het voor.

Dit of dat?

Koffie/thee
Koffie. Altijd koffie. Ik drink ongeveer drie kopjes koffie per dag, maar ik weet nog toen ik voor het eerst op kantoor werkte waar je vaak koffie kunt pakken, dat ik zoveel koffiedronk dat ik er misselijk van werd.
Ochtend- of avondmens?
Dat is een makkelijke vraag: ik ben een avondmens.
City trip/Strandvakantie
Vooral met mijn kinderen kies ik voor een strandvakantie. We zijn al een paar keer naar Griekenland geweest. We houden echt van Griekenland.
Boek/Film
Film
Zee/Bos
Eigenlijk allebei. Mijn vader was visser en ik houd ervan om aan boord van een boot te zijn. Maar ik ga toch ook regelmatig wandelen in het bos.