Uitgaand Algemeen Directeur Hein van Ameijden is geen fan van traditionele recepties, daarom koos hij er bij zijn officiële afscheid voor om zijn eigen programma samen te stellen. Geen rijen met handjesschudders, maar presentaties over de huidige situatie in Oekraïne en de belangrijkste geopolitieke ontwikkelingen. En in plaats van cadeaus vroeg hij zijn gasten een donatie te doen aan de Stichting “Damen Helpt”. In aanwezigheid van Heins familie, de familie Damen en andere gewaardeerde relaties en (oud)collega’s werd op passende wijze afscheid genomen van Hein.

Master of Ceremonies Richard Keulen verwelkomde de gasten en gaf eerst het woord aan Damen Shipyards Group CEO Arnout Damen die Hein bedankte voor zijn inzet. “Je hebt van het bedrijf een serieuze speler wereldwijd gemaakt en we tellen onszelf gelukkig dat je Damen nog niet helemaal loslaat. Het is geweldig dat je nog een paar jaar aanblijft om ons te helpen en te begeleiden.”

Hein met zijn gezin: v.l.n.r. dochter Sabine, vrouw Kyong Ok en dochter Catherine. Hein met zijn gezin: v.l.n.r. dochter Sabine, vrouw Kyong Ok en dochter Catherine.

Hein had twee sprekers uitgenodigd, waaronder Professor Jonathan Holslag die vertelde over de geopolitieke situatie in Europa en de bedreigingen en uitdagingen die we deze eeuw kunnen verwachten uit Azië en Afrika. Hij gaf ruiterlijk toe dat zijn toespraak waarschijnlijk niet zou bijdragen aan een feestelijke sfeer, maar hij was Hein dankbaar voor de kans om zijn visie te delen. “Hein en ik gaan alweer een eindje terug. Ik herinner mij inmiddels ruim tien jaar geleden onze eerste discussies over de opkomst van China. Ik heb altijd enorm genoten van onze uitwisselingen en heb veel geleerd over het maritieme bedrijf.”

Professor Jonathan Holslag vertelde over de geopolitieke situatie in Europa. Professor Jonathan Holslag vertelde over de geopolitieke situatie in Europa.

In zijn presentatie waarschuwde Professor Holslag dat dat de oorlog in Oekraïne geen op zichzelf staand conflict is, maar de voorhoede van een nieuwe wereldorde waarin de tijd van de Westerse dominantie voorbij is. Hij gaf aan dat Europa te passief is geweest in de aanloop naar de Russische aanval op Oekraïne, ondanks de vele aanwijzingen die er waren, en waarschuwde dat het nu essentieel is om de dreigingen uit China en Afrika niet op dezelfde manier te onderschatten.

Als tweede spreker vertelde Olena Zhukova, Directeur van de Oekraïense Damen-vestiging Marine Design Engineering Mykolayiv (MDEM), over haar bedrijf en wat de impact van de Russische invasie is geweest op haar land, maar vooral ook op de MDEM-medewerkers. Ze liet een ingrijpende film zien waarin collega’s hun ervaringen deelden en hun veerkracht en strijdlustigheid toonden. Ook werd kort stilgestaan bij de vijf MDEM-medewerkers die bij de strijdkrachten zijn gegaan, waaronder de in maart 2022 omgekomen collega Volodymyr Kyselov. “We vechten, we worstelen en we zullen winnen. Het is een kwestie van trots. Ik geloof dat ons land zal overleven en ik hoop dat we snel weer kunnen doen waar we van houden: het bouwen van schepen”, sloot Olena af.

MDEM Directeur Olena Zhukova tijdens haar ingrijpende presentatie over de huidige situatie in Oekraïne. MDEM Directeur Olena Zhukova tijdens haar ingrijpende presentatie over de huidige situatie in Oekraïne.

Na de presentaties was het aan Kommer Damen de taak om de receptie weer wat luchtigheid te geven. Hij vertelde over de sterke band tussen de families Damen en Van Ameijden en sprak zijn bewondering uit voor het werk van Hein sinds hij in 2000 bij het bedrijf kwamen werken. “Je kwam bij ons in dienst net nadat we De Schelde hadden overgenomen van de Nederlandse Staat en het duidelijk was dat de Staat niet meer verantwoordelijk was voor het vullen van de hele orderportefeuille. Bedankt voor alles wat je hebt gedaan voor Damen. Je hebt je met je hele hart en ziel ingezet en kans gezien om een team op te bouwen dat heel succesvol is. Dank je wel daarvoor.”

Als verrassing voor Hein kwamen zijn twee dochters Sabine en Catherine ook het podium op die even dreigden een diashow te tonen met daarin een ABC waarbij iedere letter hun bewondering voor hun vader zou beschrijven. Tot intense opluchting van Hein bleek dat een grapje en beperkten ze zich tot het uitspreken van hun dank voor het leven dat Hein en zijn vrouw Kyong Ok voor hen hebben gecreëerd en hun onvoorwaardelijke liefde. “We hebben geleerd om hard te werken, om je hart te volgen en te doen wat je leuk vindt, om altijd eerlijk te zijn, om op te komen voor jezelf, maar ook voor anderen en om te genieten van de grote en ook de kleine dingen in het leven”, vertelde Sabine in een gezamenlijke speech vol grappige anekdotes. Ze sloot af met: “Om het maar even duidelijk te zeggen: ‘Pap, we zijn supertrots op je’.”

Tot slot presenteerde Hein een cheque van € 8.895 aan Annelies Damen ten behoeve van Stichting “Damen Helpt”. De stichting werft fondsen om financiële en operationele ondersteuning te bieden aan Damen-medewerkers en hun families, die zich in een crisis bevinden of worden getroffen. De stichting heeft momenteel al meer dan 1400 mensen uit Oekraïne geëvacueerd naar Polen en Roemenië en voorzien van onderdak, deskundige opvang, scholing, et cetera. “Ik heb een hekel aan het bedrijven van liefdadigheid op andermans kosten, maar ik denk dat iedereen het in dit geval wel begrijpt; de film van Olena zegt genoeg.”

Bekijk hieronder de film van Olena Zhukova.
Meer informatie over Stichting “Damen Helpt” is hier te vinden: www.damen.com/companies/damenhelpt. Mocht je een donatie wilt doen aan de Stichting Damen Helpt, dan kan dat via de pagina of via bankrekeningnummer: NL43 ABNA 0109890310 o.v.v. Damen Helpt.