Een afvaardiging van de directie van Damen Naval bracht maandag 1 februari een geslaagd werkbezoek aan het in Venlo gevestigde Nedinsco. Dit hightechbedrijf is gespecialiseerd in productie van optische systemen voor defensie, diagnostiek en de halfgeleiderindustrie.

Het bezoek was met name interessant, omdat Nedinsco een partnership heeft met het Duitse Hensholdt, een internationaal specialist in sensortechnologie. Bij Hensholdt maken ze bijvoorbeeld periscopen voor onderzeeboten. “Sommige producten van Nedinsco kunnen eveneens worden toegepast in onderzeeboten”, vertelt Director Naval Sales Support Richard Keulen, die samen met Managing Director Hein van Ameijden Nedinsco bezocht. “Er zijn dus raakvlakken tussen beide bedrijven. Samenwerking zou mogelijk kunnen leiden tot herintroductie van de periscooptechniek in Nederland. Dat is voor Saab en Damen Naval interessant, aangezien wij samen met Saab meedingen naar de opdracht voor de bouw van de opvolgers van de vier Walrus-onderzeeboten van de Koninklijke Marine. Als wij deze order in de wacht slepen, willen we bij de bouw natuurlijk zoveel mogelijk gebruik maken van Nederlandse bedrijven en Nederlandse innovatieve technieken, als die voldoen aan de door Defensie gestelde eisen.”

Een mooi, compact, maar zeer hoogwaardig en innovatief bedrijf

Richard kijkt tevreden terug op het bezoek in Venlo. “Onze gastheren Arno Bouwmeester en Jos Klippert gaven ons een indrukwekkend kijkje achter de schermen en we hebben een goed overleg gehad met de bedrijfsleiding. We spraken af met elkaar in gesprek te blijven. Nedinsco is een onderneming met een lange traditie. Ze bestaat dit jaar honderd jaar. Een mooi, compact, maar zeer hoogwaardig en innovatief bedrijf waar ze bijzondere producten maken. Gezien zijn specialistische kennis, is Nedinsco lid van DUKC (Dutch Underwater Knowledge Centre), een bedrijvenorganisatie die de Nederlandse marinebouwkennis op het gebied van onderzeeboten – die er wel degelijk is – vertegenwoordigt. Het is dus een serieuze partner in het Nederlandse marinebouwcluster.”

Voor de offerte van Damen Naval en Saab voor de nieuwe onderzeeboten begint volgens Richard aanstonds de zogenaamde Competitieve Dialoog. Daarin moeten drie aanbieders aan de Klant (de Defensie Materieel Organisatie, DMO) uitleg geven over het ontwerp dat zij te bieden hebben terwijl de klant op zijn beurt aangeeft aan welke eisen de onderzeeboten zouden moeten voldoen. “We gaan samen met Saab voort op de ingeslagen weg en hebben het volste vertrouwen in een voor ons en de Nederlandse marinebouw gunstige uitkomst van de Competitieve Dialoog”, besluit Richard.