De archieven van de Koninklijke Maatschappij De Schelde (KMS) uit Vlissingen zijn opgenomen in het Nederlandse Memory of the World Register van UNESCO, de nationale lijst voor documentair erfgoed. Volgens Het Zeeuwse Archief zijn de KMS-archieven iconisch voor de Nederlandse scheepsbouwindustrie en daarom heeft het archief de UNESCO-status aangevraagd. Op 14 december maakte UNESCO bekend dat het Schelde-archief wordt toegevoegd aan het register, samen met vijf andere documentaire werken van nationaal belang.

In 2010 droeg Damen Naval het Schelde-archief van 1875 tot en met 1970 over aan het Gemeentelijk Archief van Vlissingen en in 2020 verhuisde het naar de depots van het Zeeuws Archief. “De archieven van de KMS documenteren als enige in Nederland tot in detail de historie van de scheepsbouw van 1875 tot 1970. Van geen enkele andere werf bleven de archieven integraal bewaard”, schrijft het Zeeuws Archief in het persbericht ter ere van de bekendmaking. “Met de KMS betrad de Nederlandse scheepsbouw het moderne tijdperk van ijzer, staal en stoom. Schepen die voorheen in het buitenland werden besteld, konden nu in Vlissingen worden gebouwd. Innovatie speelde een grote rol, zowel in techniek, van stoom- tot (diesel)motor, als in materiaal, van ijzer, staal tot aluminium. De bouw van Nederlands eerste onderzeeboot door de KMS in 1905 bleek baanbrekend.”

Een bezoek waard: medewerkers van Damen Naval kregen in november een rondleiding door het Zeeuws Archief. Een bezoek waard: medewerkers van Damen Naval kregen in november een rondleiding door het Zeeuws Archief.

Het Schelde Archief stond begin november nog centraal tijdens de Open Dag van het Zeeuws Archief en omdat Damen Naval hoofdsponsor is, werden er twee middagen georganiseerd waarop het personeel een presentatie kreeg over het archief en rondleiding door de depots. Mocht de gelegenheid zich in de toekomst voordoen, dan is het Zeeuws Archief zeker een bezoek waard.

Op 14 december werd bekendgemaakt dat de volgende zes instellingen een inschrijvingen in het Nederlandse Memory of the World Register van UNESCO krijgen. Ter ere van de plaatsing ontvangen de instellingen de speciale Unesco Memory of the World Vlag.

De volgende nominaties zijn toegevoegd aan het Nederlandse Memory of the World Register:
* Bibliotheca Rosenthaliana (Allard Pierson Museum)
* Capitulatiedocument Rotterdam (Museum Overloon)
* Collectie Herensia FoHiKuBo (Bonaire)
* Graduale van Johannes van Deventer (Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven)
* Polygoon Journaal (Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid)
* Archieven van de Koninklijke Maatschappij de Schelde (Zeeuws Archief)