Sinds het ondertekenen van het contract voor de vier nieuwe Anti-Submarine Warfare-fregatten in juni vorig jaar is er achter de schermen een hoop gebeurd. Nu is het tijd voor een update met Projectdirecteur Joop Noordijk. “Sinds de contractondertekening hebben we het project gevuld met de resources die we nodig hebben. Inmiddels zijn er zo’n 120-130 fte’s werkzaam op het project. Er zijn nog wel wat vacatures te vullen en we hopen dat we halverwege 2024 nog zo’n 30-40 fte’s kunnen toevoegen.”

De engineers zijn inmiddels begonnen met het uitwerken van de plannen en er zijn al verschillende contracten afgesloten met leveranciers waaronder ABB, Alewijnse, Heinen & Hopman en MAN Energy. Joop: “We zijn ook al aan het kijken naar het opstarten van de detailengineering bij MEGA in Roemenië halverwege dit jaar en in januari 2025 willen we de productiestart maken door in Galaţi het eerste staal te snijden.”

Projectdirecteur Joop Noordijk. Projectdirecteur Joop Noordijk.

Het project begint echt vaart te maken en één van de aspecten waar de projectleiding veel aandacht aan besteed is de teamspirit. “We hebben mensen in Vlissingen en Schiedam zitten en we hebben voor alle teams een Team Leader en een Assistent Team Leader. Iedere dag is één van hen in Vlissingen en de ander in Schiedam”, legt Joop uit. “Daarnaast houden we eens in de zes tot acht weken een borrel in zowel Vlissingen als Schiedam waarbij we iedereen uit het projectteam en van afdelingen zoals als engineering en inkoop bijpraten over de vooruitgang. Dat alles werkt heel goed om iedereen met elkaar in contact te houden.”